Mutiara Kata


"Sebaik-baik isteri adalah yang jika kamu memandangnya membuatkan hatimu senang, jika kamu perintahkannya dia mentaatiku, dan jika kamu tinggalkannya maka dia akan menjaga untukmu harta dan dirinya," (HR Ibn Jabir)


"Sungguh, Aku ini Allah, tidak ada tuhan selain Aku, maka sembahlah Aku dan laksanakanlah solat untuk mengingat Aku. Sungguh Hari Kiamat itu akan datang, Aku merahsiakan (waktunya) agar setiap orang dibalas sesuai dengan apa yang telah dia usahakan," (Thaha, 14-15)
 

"Sesungguhnya Allah berfirman pada hari kiamat kelak, "Mana orang yg saling mencintai kerana keagungan Ku? Hari ini Ku naungi mereka, di mana tidak ada naungan yg lain selain naunganKu," (HR Abu Hurairah)
 


Jauhilah olehmu sekalian akan sifat dengki, kerana sesungguhnya dengki itu menghapuskan kebaikan, sebagaimana api menghanguskan kayu bakar (Al-Hadis)Berlakulah adil dalam menghakimi sesuatu perkara. Jangan terlalu memihak diri, menuding jari ke kanan dan ke kiri sehinggakan terlupa untuk bermuhasabah apa kurangnya diri. Perbaiki diri, agar dirimu lebih baik pada hari ini (Aisha Ardini)
"Wahai orang-orang yang beriman! Jadilah kamu penegak keadilan, menjadi saksi kerana Allah..," (An-Nisa: 135)

 

Apabila niat disalah ertikan, jalinan ukhwah yg ingin disambung dianggap mencari pergaduhan. Apabila persoalan diaju utk sebuah kesahihan dianggap ingin mempertikaikan segala. Apabila diri marah, diluahkan kata bodoh dan semua. Melompat syaitan kerana impian kini sudah terlaksana. Bersedihlah wahai hati, kerana dirimu hanyut dek dunia. Pulanglah, kerana pintu taubat itu masih terbuka seluas-seluasnya


(Beribadahlah) dengan ikhlas kepada Allah, serta tidak mempersekutukan sesuatu pun denganNya (Al Hajj: 31) 

Usahlah berlari ke kanan dan ke kiri untuk mengelakkan masalah yang datang menimpa hati. Jangan dinafikan segala dan menuduh sesuka hati sekadar untuk melepaskan diri dan rasa. Hakikatnya, masalah tidak akan selesai selagi ia tidak diselesaikan (Aisha Ardini)
"Kerana sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan," (Al-Insyirah: 5-6)


"Dan janganlah kamu campur-adukkan yg benar itu dgn yg salah, dan kamu sembunyikan yg benar itu pula, padahal kamu semua mengetahuinya,"(Surah Al-Baqarah: 42)

 


Sesiapa yang menghina seseorang kerana dosa yang pernah dilakukannya, maka ia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut (H.R. Al-Tirmidzi)
Anda Mungkin Juga Meminati :

Sebelum sesebuah keluarga dibentuk,islam telah menetapkan terlebih
dahulu pertimbangan dalam mencari pasangan dengan tujuan untuk
menjamin kesejahteraan.Rasulullah SAW melarang kecantikan dan
kekayaan menjadi ukuran semata-mata dalam memilih isteri tetapi hendaklah memilih yang berpegang kepada agama..[Baca Lagi]

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah S.A.W. bersabda,
"Telah berpesan kepadaku temanku (Rasulullah S.A.W.) tiga macam pesanan: Puasa 3 hari setiap bulan, sembahyang dhuha 2 rakaat dan sembahyang witir sebelum tidur" (Riwayat Bukhari, Muslim dan Thabarani)...[Baca Lagi]

Jika tujuan diadakan persandingan mengikut adat ialah untuk memperkenalkan kepada ahli keluarga dan orang ramai
kedua-dua pengantin,Maka persandingan harus dengan
syarat tidak melibatkan perkara yang jelas bertentangan dengan
agama Islam diantaranya seperti.. (Baca Lagi)Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim bersama-sama Nabi Ismail
meninggikan binaan asas-asas (tapak) Baitullah (Kaabah) itu, sambil keduanya berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhan kami! Terimalah
daripada kami (amal kami); sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui (Al Baqarah 127). (Baca Lagi)


Konsep kesempurnaan ini dikenali sebagai syumuliyah.Islam
merupakan nikmat yang paling agung yang dikurniakan Allah
kerana ajaran islam adalah menyeluruh meliputi segala sudut
kehidupan manusia.Selain itu,islam juga mementingkan jihad dan
dakwah.Kesempurnaan ini juga jelas.. [Baca Lagi]


Dengan nama Allah,Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.
(Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami!
Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami
tersalah.Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau .. [Baca Lagi]


Terdapat pelbagai peristiwa telah dijelaskan dalam Al-Quran,antaranya
Surah Saad Ayat 41,Maksudnya: Dan [ingatlah peristiwa] hamba kami;
Nabi Ayub ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata : Sesungguhnya aku diganggu oleh syaitan dengan (hasutannya semasa
aku ditimpa) kesusahan & azab seksa (penyakit) [Baca Lagi]